DEL “RENTAT VERD” AL “PINTAT VERD” O “MAQUILLATGE VERD”

Començaré amb una confessió: no tinc ni idea de com es va generar el concepte de “greenwashing”, que es pot traduir per “rentat verd” o “rentat d’imatge verd”, i que condensa l’acusació que es fa des d’àmbits ecologistes i ambientalistes a les empreses i institucions que, mitjançant campanyes de màrqueting i de relacions públiques, volen convèncer a tothom que tenen preocupacions ambientals i que actuen en conseqüència, amb productes i serveis amb un baix impacte ambiental, però que el que fan només és esforçar-se per aparentar-ho mentre continuen treballant i produint i funcionant com si no els importés gens l’impacte ambiental.

És un concepte que funciona prou bé, però que, malgrat això, podria funcionar millor si es replantegés: el motiu és que el verb “rentar” no deixa de tenir connotacions positives. És a dir, quan rentes una cosa, la deixes “neta“, cosa que no és molt lluny dels objectius ambientalistes: “netejar” la natura. Vist des d’aquest punt de vista, l’ús del concepte “rentar” pot arribar a deixar la impressió subjectiva i inconscient que, malgrat tot, no està malament que les empreses facin aquest esforç d’aparença, perquè almenys s’esforcen una mica per quedar “netes”.

Però el cert és que és el contrari: no queden més “netes”, ni tan sols una mica, sinó que s’embruten més, perquè afegeixen una capa més d’aparença a tota la seva activitat i a tota la seva imatge pública. Per connotar això es poden fer servir altres fórmules lingüístiques molt més idònies: la més clara potser és la de “pintar”, de manera que el “greenwashing” es podria substituir per “pintat verd” o “greenpainting”, que es pot convertir en una etiqueta de xarxes socials igual d’efectiva: #GreenPainting.

El cert és que poca estona després d’acabar de redactar aquestes línies he trobat dues notícies a internet que fan servir literalment la idea visual de “pintar de verd” acompanyant l’etiqueta de #greenwashing:

I l’altra fórmula que se m’acut que pot ser també idònia és la de “maquillatge”: aquestes empreses i institucions “es maquillen” per semblar “ambientalment amistoses”, i amaguen la seva “brutícia ambiental” sota una capa pública per aparentar “netedat”, però només aparentar-ho. En aquest cas, la formulació seria un concepte també força òptim: “maquillatge verd” o “green make up”, i que en forma d’etiqueta per les xarxes socials pot formular-se #MaquillatgeVerd o #GreenMakeUp.

Totes dues fórmules aporten connotacions “brutes” a qui es consideri que fa servir aquestes tècniques de relacions públiques i publicitat, cosa que pot ajudar a generar més rebuig i més pressió, que és el que busquen les entitats que fan servir aquests conceptes. A més, el canvi d’un concepte a l’altre o als altres donarà una visibilitat extra a les entitats ambientalistes, que tindran l’oportunitat de fer-se presents a l’espai públic per explicar-lo.

En definitiva, el que proposo aquí és una acció relativament fàcil de fer que pot tenir un impacte molt alt en termes de percepció.

Josep Maria Camps Collet

@jmcampsc

si tens alguna cosa a afegir o a comentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s